Luahan : Harga melampau

Assalamualaikum.. bestnye sebab hari dah khamis.. cpt je ms berlalu.. Fiza mmg tggu jer hari minggu tuk berehat kat rumah.. tak pun pun g shopping beli barang rumah.. Untuk update story hari nie.. Fiza ada cerita untuk semalam dan cerita 2 hari lepas..
2 hari lepas Fiza ajak en. hubby mkn kat pizza hut.. Ambil set pizza tuk dua orang harga RM29.90 tak termasuk charge lain.. yang pastinya bila kita nak mkn kt tpt2 cm nie mesti kita dah tahu bajet harga yang akan dikenakan.. Sempat bergambar sbb nk masukkan dlm blog.. Menu RM 29.90
Fiza
berselera bila dpt nasi...>_<
pizza beef mushroom, pan kecil 
nasi goreng udang 
garlic bread + mushroom soup 
twister apple dan orange..
Lain pula ceritanya semalam.. lepas pulang dari kerja, kami singgah makan di kedai mamak yang baru dibuka di area Rawang..
Fiza mmg tak sempat nak balik masak kat rumah.. sampai rumah pun dah nak jam 8.00 malam, bukan alasan tp inilah kenyataan.. berbalik pada cerita tadi.. fiza order roti canai kosong, barli suam, sup ayam, air chocolate blended dan nasi lemak bungkus.. agak2 berapa yer jumlah kesemua order nie.. kita kira :
Roti canai = 1.00
Barli suam = 1.50
sup ayam = 5.00
Milo blended = 6.00
Nasi lemak = 1.50
Jumlah  Anggaran = RM 15.00
Tapi kami dikenakan RM 21.00, dorg kira ikut sedap je.. En. hubby jenis tak banyak tanye.. dan bayar je.. bila Fiza tanye berapa harga.. dia ckp 21 ringgit.. mmg melampau dan mmg kami tak kan ke kedai mamak tu lagi.. Dah la baru buka, dah pandai cekik darah.. 
Moralnya, kalau nak makan ngk harga menu dulu, baru order.. nie semua pengajaran buat kami.. bukan berkira bab2 makan nie tapi rasa tak berbaloi jer.. baik Fiza pergi makan kat Secret Recipe je.. kalau dah harga macam tu.. 

Post a comment

11 Comments

  1. tulah kekadang kalau pi makan tpt macam nie..main tarah jer...perbelanjaan skrg tak macam dlu..alasan peniaga biasa je didengar..

    ReplyDelete
  2. pangkah terus ja kalo kedai yang macam tu.. tau nak potong kepala org ja ..

    P.s : Pizza dh ada nasik ya skrg . nampak sgt lama dh xpegii ^_^

    ReplyDelete
  3. Kedai mamak memang agak mahal.. tapi kedai tu jugak org suke lepak.. kenapa erk?

    ReplyDelete
  4. kna pandai memilih tmpat..huhu

    ReplyDelete
  5. tedia aih..mkn kt mamak smp RM21..memang mamak tu cekik darah betoi..

    ReplyDelete
  6. Mak aih..melampau2 mahalnya..kalau sy sruh dia kira balik..lpas tu bgthu mhal..hm sbar jelh..sy xsuka mkan kt mamak..sbb cekik drah..tau nk untung je..

    ReplyDelete
  7. melampau kan.. kite pun nak up entry pasal mkn kat kota bharu pasal tak puas hati jugak..

    ReplyDelete
  8. Waa.. makan dan terus makan.. bila mkn luar kene tgk2 jugak.. kang tak pasal nak bayar nanti..tersengih jer ;D

    ReplyDelete
  9. huhu. kedai mamak ke harga mahal gitu. wuishh

    ReplyDelete
  10. dorg slalunya bukan kira betol pun. sukehati die je letak harga.. sbb die tau most customer xkn argue gn dorg -.-''

    ReplyDelete