Find us on Facebook

ARIQ AZHAFI aka TIMEBOY - Remaja Autism Berjaya Dalam Seni Muzik dengan Debut Single lagu "KITA"

Ariq Azhafi atau nama penuh beliau Mohamed Ariq Najmi Bin Mohd Azhafi berumur 17 tahun, dilahirkan pada 04 Disember 2001 di Muar, Johor. Ariq adalah remaja istimewa dan berani menampilkan diri untuk membuktikan bahawa dirinya juga layak untuk berjaya sama seperti orang lain.


Media Sosial - Facebook


ARIQ AZHAFI aka TIMEBOY - Remaja Autism Berjaya Dalam Seni Muzik dengan Debut Single lagu "KITA" | Digelar “TimeBoy” kerana Ariq jarang untuk bercakap dan hanya bersuara pada masa tertentu sahaja. Mungkin pada pandangan mata kelihatan normal tetapi Ariq agak sukar untuk memulakan perbualan. 


Sewaktu umur Ariq 10 tahun (selepas 2 tahun proses rawatan dan terapi) doktor telah mengenal pasti dan mengesahkan bahawa beliau ialah seorang Autisme (Sindrom Asperger) iaitu dalam katagori masalah pertuturan. 


Namun ianya tidak menghalang remaja istimewa ini untuk meneruskan dan mendalami minat dan bakat seni muzik beliau.

Selain daripada minat dalam bidang muzik apa yang membuatkan Ariq berani untuk ke depan adalah kerana Ariq hendak membanggakan keluarga dan membuktikan bahawa dia juga mampu memperbaiki diri ke arah lebih baik.

Ayahnya turut memberitahu, sejak Ariq menghadirkan diri ke kelas vokal, sedikit sebanyak kelas tersebut membantu memperbetulkan percakapan Ariq dengan lebih baik.
Pada awalnya, Ariq hanya suka menyanyi dan bermain gitar sebagai hobi tetapi klimaks Ariq bersunguh-sungguh untuk tampil menyanyi bermula daripada persembahan mini konsert anjuran sekolah muziknya. 


Galakan daripada keluarga dan cikgu vokal supaya Ariq lebih banyak bergaul dengan orang ramai agar lebih yakin pada diri.

LAGU “KITA” SEBAGAI TIKET ARIQ UNTUK BUKTIKAN BAKAT NYANYIAN
Lagu dan lirik "KITA" ini dicipta oleh ayahnya untuk beliau sebagai permulaan dan pengenalan Ariq Azhafi di persada seni muzik tanahair. 


"KITA" menceritakan tentang perhubungan kasih antara keluarga dan sahabat. Dari sudut yang tersirat pula, "KITA"merupakan satu metafora untuk golongan istimewa ini. Secara khususnya, lagu ini juga adalah lambang kasih sayang seorang ayah kepada anak istimewanya.

FB : LIKE & FOLLOW Official Page Ariq Azhafi

Ucapan dan harapan daripada Ariq Azhafi "Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua. Saya ingin mengucapkan syukur kepada Allah SWT di atas segala kurniaanNya ini. 

Kepada Ayah, Mama, Atok Aki (pencetus minat seniku) dan Atok Wan, terima kasih yang tidak terhingga di atas segala pengorbanan, kasih sayang dan sokongan yang tak berbelah bagi.Teristimewanya pada Atok Aki dan Atok Wan yang bersungguh untuk Ariq masuk ke kelas vokal dan muzik di Melaka. 

Kepada Uncle Ijam #BJProStudio terima kasih di atas segala semangat, galakan dan kepercayaan anda... juga semua warga BJ Production Studio dan Muo FM terima kasih diatas segalanya. 

Terima kasih kepada Pengetua, Cikgu Norhan, Cikgu Hana dan semua guru-guru unit Pendidikan Khas SMK Tengku Mahkota, Muar Johor. Teacher Kevin Ong, Ms Yeo and Mr Steven, tq so much for all the encouragements and all the supports in every way.. and i am still in the learning process 😆 

Terima Kasih juga kepada Uncle Zai @ Dean Mohamed di atas segala pengorbanan masa dan tenaga untuk menjayakan Video Klip "KITA" 

Terima Kasih atas segalanya, 
Terima Kasih pada semuaaa! 

Dan semoga diri ini di terima seadaNya... InsyaAllah.."
- Ariq Azhafi -

Post a Comment

2 Comments

  1. Tahniah adik ariq dengan single terbaru 'kita'. Semoga success selalu.

    ReplyDelete
  2. Tahniah Adik. Dengarnya dah keluarkan single terbaru ye. Good luck Ariq

    ReplyDelete