Find us on Facebook

BookXcess x Big Bad Wolf Books : Komited Dalam Membina Semula Komuniti dan Negara Dengan Kekuatan Imaginasi Melalui Buku


BookXcess, syarikat bersama kepada Big Bad Wolf Books, merupakan sebuah kedai buku dengan potongan harga 50% - 80% sepanjang tahun. Dengan misi untuk menjual buku Bahasa Inggeris baru yang berkualiti dengan harga yang berpatutan serta mudah diakses oleh semua, BookXcess menawarkan pelbagai genre buku yang menarik seperti fiksyen sains, seram, kesusasteraan, dewasa muda, bisnes, buku masakan, seni dan reka bentuk, buku kanak-kanak dan banyak lagi buku menarik yang boleh memenuhi citarasa semua sambil menyebarkan keseronokan membaca. 


Dalam tempoh yang mencabar ini, BookXcess percaya dengan berganding bahu, rakyat boleh membina semula komuniti dan negara sebagai satu. Sejajar dengan itu, BookXcess telah melancarkan inisiatif Rebuild Through Reading untuk membina semula negara dengan memberi sebanyak RM165 juta kepada rakyat Malaysia. Setiap rakyat boleh mendapat peluang untuk menebus RM5 dari mana-mana cawangan kedai buku BookXcess atau kedai buku atas talian BookXcess dari 13 Mei 2020 hingga 14 Jun 2020. 


Para pelanggan boleh layari laman web BookXcess di bookxcessonline.com dan menebus peluang promosi ini dengan hanya memasukkan kod promosi BXRM5 di checkout bagi mendapatkan potongan RM5 dari jumlah pembelian atau tebus RM5 di mana-mana 9 buah kedai buku BookXcess yang bertempat di 5 buah negeri di seluruh Malaysia. Sambil membeli, pelanggan bagi mana-mana kedai buku BookXcess juga boleh berasa tenang dengan jaminan langkah-langkah keselamatan yang diambil bagi mengelakkan penyebaran COVID-19. Antara langkah-langkah keselamatan yang diambil adalah menghadkan jumlah pelanggan yang dibenarkan masuk ke dalam kedai buku selain mengharuskan pemeriksaan suhu badan sewaktu pelanggan memasuki ke premis. Kemudahan hand sanitiser juga disediakan di beberapa tempat di dalam setiap kedai buku selain mewajibkan pengesahan kontak terhadap setiap pelanggan. 


"BookXcess sentiasa dalam misi untuk menjadikan minat membaca sebagai aktiviti yang berpatutan dari segi harga kerana buku boleh memberi inspirasi kepada mereka yang mengejar impian sambil memperkasakan mereka dengan pengetahuan. Buku juga dapat memberi ruang kepada sesorang untuk melihat sesuatu informasi dari perspektif yang berlainan. Membaca dapat mengisi minda dengan informasi yang baru yang mampu memberi manfaat pada bila-bila masa. Semakin banyak pengetahuan yang diperoleh, semakin bersiap siaga seseorang itu dalam menempuhi sebarang jenis cabaran. Dengan bertunjangkan misi tersebut serta mengubah dunia dengan sebuah buku pada satu masa, Jualan Buku Big Bad Wolf telah hadir di 11 buah negara dan di 33 bandar. Tetapi dengan impak dari COVID-19 yang tidak dapat dijangka, Jualan Buku Big Bad Wolf telah menamatkan operasinya untuk jangka masa yang tidak ditentukan bagi mengambil langkah keselamatan terhadap pelanggan, pekerja serta komuniti yang pada saat ini menjadi keutamaan kepada kami. Walaupun begitu, kami berharap kami masih mampu untuk meneruskan misi kami dalam mengubah dunia dengan sebuah buku pada satu masa melalui kedai buku BookXcess serta kedai buku BookXcess atas talian kepada para Wolfies. Kami juga menyediakan penghantaran buku ke luar negara," kata Jacqueline Ng, Pengasas Bersama BookXcess Sdn. Bhd. 


"Salah satu sebab utama mengapa kurangnya pembaca di Malaysia adalah kerana harga buku yang mahal. Buku menelan belanja yang tinggi bagi seseorang yang mempunyai pendapatan sederhana ini telah menjadi satu sekatan kepada ramai peminat buku. Dengan keadaan ekonomi semasa, semakin sukar bagi rakyat untuk mendapatkan buku dengan harga yang asal. Oleh kerana itu, telah menjadi satu matlamat buat BookXcess untuk menjadikan buku sebagai salah satu barang keperluan di rumah semua orang, walaupun semasa tempoh PKPB ini. Usaha kami dalam menyokong penuh terhadap usaha celik huruf adalah sama tinggi dengan kepercayaan kami bahawa pendidikan tidak seharusnya menjadi satu keistimewaan. Menjadi komitmen kami dalam membina semula komuniti ini melalui usaha Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) kami iaitu Red Readerhood, yang direka untuk menderma buku-buku baru yang berkualiti kepada mereka yang kurang bernasib baik.", kongsi Andrew Yap, Pengasas Bersama BookXcess Sdn. Bhd. 


Red Readerhood membina semula komuniti dengan cara kerjasama dengan badan organisasi tempatan untuk menderma buku kepada yang memerlukan kerana semua orang mempunyai hak untuk mendapatkan akses buku dan pembelajaran tanpa menghiraukan status. Baru-baru ini, BookXcess telah bekerjasama dengan Protect and Save the Children dan telah berjaya menderma 1,000 buah buku dengan nilai anggaran sebanyak RM25,000 kepada kanak-kanak di kumuniti pelarian, ibu tunggal, kanak-kanak B40 serta pusat-pusat anak yatim. Kanak-kanak tersebut kini mempunyai akses yang dapat membantu mereka membaca, mewarna dan bermain bersama buku-buku bahasa inggeris yang berkualiti. 


Sejajar dengan perlancaran kempen Rebuild Through Reading, BookXcess telah melaksanakan khidmat penghantaran buku dalam 48 jam bagi kawasan terpilih seperti Subang Jaya, Puchong, Klang dan Shah Alam bermula dari 14 Mei ini pada kadar penghantaran biasa tanpa cas tambahan. Menambah kepada inisiatif tersebut, BookXcess merancang untuk melancarkan dua kedai buku dalam beberapa bulan akan datang. 


Para pelanggan digalakkan untuk kekal berinformasi bagi mendapatkan berita-berita menarik, promosi dan buku terkini di BookXcess melalui laman sosial BookXcess dan Big Bad Wolf Books. 

Instagram: @bookxcess ; @bigbadwolfbooks 

Post a Comment

5 Comments

 1. masa PKP ni elok sgt offer mcm ni. boleh la shopping sakan beli buku.

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah program yg sangat menarik ^_^

  ReplyDelete
 3. wah menarikk

  https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. rindu nak p bookxcess. dulu selalu stay untuk buat assignment dengan classmates.

  ReplyDelete
 5. Kempen yang bagus.. semoga matlamat tercapai..

  ReplyDelete