Resipi Ayam Masak Buttermilk

Assalamualaikum.. Sejak akhir2 nie minat pulak nak kongsi resipi ngan member2 blog.. resipi nie Fiza search kat internet sebagai rujukan dan kemudian Fiza buat dengan cara sendiri kat rumah sbb Fiza mmg suka makan ayam buttermilk.
Ayam Masak Buttermilk

Bahan-bahan:

5 ketul ayam  (sejuk beku sebab nak cepat)
3 sudu besar butter
2 ulas bwg merah dimayang
1 ulas bwg putih dimayang
daun kari  (tapi Fiza tak letak)
Cendawan butang (dlm tin)
Susu cair secawan
Susu pekat 1 sudu
Garam

Cara-cara

1. Goreng ayam dan angkat.
2. Panas kan kuali dan masuk kan 3 sudu besar butter. Tunggu sehingga butter cair.
3. Masuk kan bawang yang telah dimayang
4. Kacau tumisan hingga naik bau wangi dan masukkan susu pekat dan susu cair
5. Masukkan ayam goreng dan kacau. Letak garam ikut rasa.
6. Bila dah agak pekat, boleh tutup api dan sedia untuk hidang.
Senang kan.. resipi nye pun simple. 

Selamat mencuba.. >_<

Post a comment

19 Comments

  1. fes time dengar resepi ni,thanks sharing..nak try nanti resepi ni :)

    ReplyDelete
  2. senang jer..thnks infonya..heee..ada masa nak cuba jugak

    ReplyDelete
  3. uihhh! menyelerakan ayam ni!

    ReplyDelete
  4. emm sedapnya fiza..hujan2 pekena nie memang marveles hehe..ehh mangkuk kita samala ;)

    ReplyDelete
  5. kalau ika buat confirm takde sape makan kat rumah sebab dorg ni tak minat sangat resepi yang luar dari kebiasaan hoho

    nak buat kena tunggu kawin dulu, tunang ika dia suka jadi tester bila ika masak miahahaha

    ReplyDelete
  6. wah.. sedapnya.. nak sikit.. :D

    ReplyDelete
  7. utk yg slim2 boleh la mkn klu yg comel2.kne pk 2 3 4 5 x hehe

    ReplyDelete
  8. utk yg slim2 boleh la mkn klu yg comel2.kne pk 2 3 4 5 x hehe

    ReplyDelete
  9. macam best.. tq share resepi yaaa...

    ReplyDelete
  10. waaaa.. nampak sedap tu..

    lama dah x masak bila dah pindah duk ngan family.. hehe

    ReplyDelete
  11. See..makan lagi.. terliur dh nie..huhuhu

    ReplyDelete
  12. wah sedap..belum pernah cuba lagi resepi ni.thanks fiza :)

    ReplyDelete