Bersiar-siar di Pantai Cahaya Bulan, Kelantan

Assalamualaikum. Raya pada hari ketiga en. hubby bawa kami sekeluarga berjalan di Kota Bharu. Kami ke rumah adik ipar dan berkebetulan ada kenduri kahwin. Pada mulanya segan nak pergi sebab tak berbaju kurung. Tapi mak mertua ajak juga. Dorang suruh buat selamba je. 

kenduri kahwin dan rumah terbuka.. 

 Abah, ader ipar, qistina dan en. hubby...

Sempoi bak hang...huhu

Lepas menghadiri kenduri.. kami ke Pantai Cahaya Bulan (PCB) yang dahulunya dikenali dengan nama Pantai Cinta Berahi.. Sejarah nye fiza baru baca td kt wiki.

Pantai Cahaya Bulan merupakan salah satu pantai yang terkenal di negeri Kelantan, Malaysia. Ia terletak kira-kira 10 km dari Kota Bharu dan merupakan kawasan pendaratan tentera Jepun untuk menyerang British pada 8 Disember 1941. 

Pada suatu ketika, pantai ini dinamakan Pantai Cinta Berahi, suatu nama yang dikatakan diberi oleh seorang askarBritish ketika dia di pantai ini pada masa Perang Dunia II. Pada masa itu, askar tersebut sedang menderita kerana cintanya tidak berbalas. Sesetengah orang tempatan masih menggunakan nama lama ini pada hari ini, walaupun mereka lebih suka merujuk kepada pantai ini sebagai PCB.

 pemandangan di PCB

Layang-layang

Long dan Qistina 

Cik Ngah

Adik berkepit dengan Mok Long dia

singgah minum kt gerai.. ma dan adik ipar Faezah.. 

coconut shake ice cream

 Colek

gerai jagung bakar, otak2 dan sata ikan...

Seronok jalan-jalan walaupun orang sibuk berhari raya. Fiza pun tak pernah lagi ke PCB dan ini adalah pengalaman pertama. Pantai yang cantik dan sangat bersih. Pantai PCB  juga lengkap dengan kemudahan untuk para pengunjung seperti hotel, chalet, kawasan perkhemahan, kedai makan dan gerai, dan tandas awam. Bagi yang nak ke Kelantan, jangan lupa singgan PCB yer.. Wassalam.

Post a Comment

14 Comments

  1. tuari balik melaka tak sempat nak makan coconut shake...bestnya...

    ReplyDelete
  2. first time fae tgk and heard of coconut shake :D fiza mmg suka pegi ke pantai ye?

    ReplyDelete
  3. bestnyaa..sempat pergi jalan2 lagi.. =)

    ReplyDelete
  4. ASSALAM.. kak norzi dah follow awak, follower ke 351 , jemput follow blog norzi beautilicious house .salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  5. Mak aih =) meriah betul ye raya kakFiza..

    ReplyDelete
  6. jeles part makanan tu je.. perghhh!!

    ReplyDelete
  7. Ala.. dh sampai PCB patutnya leh singgah rumah akak sekali.. :)

    ReplyDelete
  8. wah!! cantiknya suasana kt pantai tu..=D

    ReplyDelete
  9. pantai... best lah! teringin pulak nak bawak anak-anak ke pantai..

    ReplyDelete
  10. meriah raya.. sesekali pergi kenduri pakai jeans apa salahnya.. hehe..
    p.s: dah lama akak tak ke pantai..

    ReplyDelete