Makna Logo Piala Dunia 2022, maskot dan lirik lagu

Assalamualaikum. Sebabkan sekarang nie musim demam piala dunia, rasa terpanggil pula nak share mengenai lambang FIFA World Cup Qatar 2022. Bukan apa, logo piala dunia kali ini memang menarik. Bukan itu saja, sampaikan lagi Dreamer nyanyian Jung Kook (of BTS) featuring Fahad Al Kubaisi duk nyanyi2 dalam otak nie. Punyalah syiok soundtrack FIFA 2022 kali ini.


Makna Logo Piala Dunia 2022 | Logo Piala Dunia Qatar 2022 mempunyai bentuk 2 bulatan yang menyerupai angka 8 (lapan) dihiasi dengan hiasan tradisional Qatar. Angka 8 menggambarkan 8 stadium yang digunakan pada Piala Dunia 2022.

Lekukan menyelam dari bulatan atas ke bawah, menggambarkan ombak pasir padang pasir yang membentuk landskap negara teluk. Selain itu, logo dalam bentuk nombor 8 mempunyai garisan tidak terputus sebagai simbol infiniti. Ini menggambarkan Piala Dunia 2022 yang dijangka dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat di seluruh dunia.

8 stadium yang akan digunakan pada Piala Dunia 2022, ialah :
  • Stadium Ikonik Lusail (Lusail)
  • Stadium Al Bayt (Al Khor)
  • Stadium 974 (Doha)
  • Stadium Al Thumama (Doha)
  • Stadium Antarabangsa Khalifa (Al). Rayyan)
  • Stadium Bandaraya Pendidikan (Al Rayyan)
  • Stadium Ahmad bin Ali (Al Rayyan)
  • Stadium Al Janoub (Al Wakrah)


Maskot Piala Dunia 2022

Maskot Piala Dunia 2022 tahun ini diberi nama La'eeb, yang diambil daripada perkataan Arab untuk "pemain yang sangat berbakat". “La’eeb ialah perkataan Arab yang bermaksud pemain yang sangat mahir".

Dreamers | FIFA World Cup 2022 Soundtrack


Korang layan lagu nie, semangat dia memang lain macam tau.


Lirik Lagu ‘Dreamers’ - 
Jung Kook (of BTS) featuring Fahad Al Kubaisi

الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
(Oh, RedOne)
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan

Look who we are, we are the dreamers
We make it happen, 'cause we believe it
Look who we are, we are the dreamers
We make it happen 'cause we can see it

Here's to the ones, that keep the passion
Respect, oh, yeah
Here's to the ones, that can imagine
Respect, oh, yeah

الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan

Gather 'round now, look at me (هاييا هاييا)
Respect the love the only way (هاييا هاييا)
If you wanna come, come with me (هاييا هاييا)
The door is open now every day (هاييا هاييا)
This one plus two, rendezvous all invited
This what we do, how we do

Look who we are, we are the dreamers
We make it happen, 'cause we believe it
Look who we are, we are the dreamers
We make it happen 'cause we can see it

Here's to the ones, that keep the passion
Respect, oh, yeah
Here's to the ones, that can imagine
Respect, oh, yeah

الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan

Look who we are, we are the dreamers
We make it happen, 'cause we believe it
Look who we are, we are the dreamers
We make it happen 'cause we can see it

Here's to the ones, that keep the passion
Respect, oh, yeah
Here's to the ones, that can imagine
Respect, oh, yeah

الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan
الأ هو لا دان / ala hu la dan


Inilah sedikit sebanyak yang Fiza nak tahu, bila dah tahu kita share kat blog. Nak tahu banyak lagi korang search je kat google tu. Jom enjoy bola, kalah dan menang adat permainan. Lupa pula, Fiza sokong pasukan England, Jepun dan Korea. 

Itu jelah. Wassalam. 

Post a Comment

0 Comments