Find us on Facebook

Fadhilat Jumaat

Slm Hari Jumaat sume.. akhirnye tiba lagi hari Jumaat.. esok cuti.. yahoo.. hari nie pun x de meeting.. ala.. cpt la ptg.. nk blk umh rehat..

ceh.. pagi2 dah mls.. x baik la cm tu kn.. mari kte ceria2 pada hari Jumaat nie..

Kita post skit pasal fadhilat Jumaat..
ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat. 
Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam. 
Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi’ tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut. 
Dari Abu Hurairah r.a katanya, dia mendengar Nabi s.a.w bersabda: Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.
Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.
Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai), tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik. 

Nabi Muhammad s.a.w bersabda:Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat).
Sumber Dari : PERMATA KATA KATA KATA HIKMAH BUAT PEDOMAN HIDUP
Semoga boroleh keberkatan daripadanya pada Hari Jumaat ini. Amin..

Post a Comment

0 Comments